Mrtvak, pokojnik – šta znači sanjati mrtvaka ili pokojnika?

I na javi je smrt jedan veoma uznemirujuć događaj i označava tugu i bol zbog gubitka nekoga ko je drag, blizak i voljen, ili jednostavno saosećanje sa nečijim tuđim bolom i nevoljom.

Šta znači sanjati mrtvaka – mrtvak ili pokojnik kao predominantan motiv u snovima 

Mada su snovi u kojima se vide mrtve osobe dosta česti, oni nisu nužno vezani za neki skori lični gubitak, ili za sam podsvesni strah od smrti, ali su svakako vrlo uznemirujući, mada im simbolika kao takva nije uvek i nužno loša i negativna.

U nastavku teksta će biti navedeni oni najčešći i najupečatljiviji snovi o ovom motivu, sa datim analizama tumačenja i značenja po sanovnicima i sanjaricama od starih vremena pa do danas.

Sanjati da vidite poznatu i dragu osobu koja je na javi nedavno umrla i koja vam nedostaje 

Ovaj san je obično bez prenesenog značenja, što je dosta retko u tumačima i sanjaricama.

Činjenica je da vam verovatno baš nedostaje neko koga ste voleli i ko je nedavno i preminuo, pa ne uspevate da prevaziđete bol i tugu i da se nekako sa gubitkom i pomirite, i sve to projektuje i vaša podsvest u snove, jer na javi takva osećanja potiskujete nesvesno ili svesno. 

Loading...

Sanjati da vidite osobu za koju znate da je skoro preminula na javi ali vam nije bila bliska 

Bojite se da će da vas zaborave svi oni do kojih vam je stalo, posebno kada vam budu nekada i baš najpotrebniji.

Vi ste neko ko je razuman i hrabar, ali teško kontrolišete emocije i to nije poželjno ni u poslu niti privatno, jer vaša ranjivost može biti predmet zloupotreba i manipulacija, a da toga niste svesni, a jer ste vrlo naivni i prostodušni. 

Sanjati da razgovarate sa nekom vama poznatom osobom koja je na javi mrtva 

Žalite za nekim baš olako propuštenim prilikama, i/ili jer niste poslušali savete osoba koje su bile iskusnije i pametnije, pa ste se našli u velikim problemima.

Loading...

Imate potrebu da sebe ubedite da vas onaj koga ste voleli i ko je od vas daleko, čuva kao vaš lični „anđeo“, te i da neće dozvoliti da posrnete i da se predate jer ste borbena i snažna osoba, ali kojoj pak nekada samo fali, malo više samopouzdanja i snage volje da istraje u teškim trenucima. 

Sanjati da razgovarate sa mrtvakom koji vam na javi nije uopšte bio poznat 

Vi ćete biti svedok nekih manipulacija i malverzacije koje će osobe koje ne poznajete ili koje su vam samo poslovni saradnici, da izvrše, ali možete sebe vrlo lako direktno ili indirektno da baš i upletete u probleme.

Mada pokušavate da se držite po strani, jednostavno neke situacije vama ne idu „na ruku“, i vi ćete se naći u nezavidnom položaju, i nećete znati kako da postupite, odnosno da li da lažete za one koji su od vas nadmoćniji, ili da sve rizikujete ali da postupite ispravno. 

Sanjati da ste vi pokojnik i da vas sahranjuju i vrlo ste se uplašili 

Ovakav san ima pozitivnu konotaciju na javi, iako je generalno veoma neprijatan i uznemirujuć za osobu koja ga u snu „proživljava“.

Loading...

„Sahranili ste“ i u vama su „umrli“ svi strahovi i sumnje, i spremni ste da se promenite i da radite i bolje i više, što će vam vrlo brzo doneti odlične rezultate u materijalnom smislu, ali i vrlo dobre međuljudske odnose i saradnju sa osobama koje ste dugo smatrali nepodobnim ili različitim.

I ljubav i zdravlje će vam biti „naklonjeni“, te ćete uživati na svim aspektima i ličnog i naravno i profesionalnog života, čemu ste dugo težili i napokon ste postigli onaj mir i harmoniju koja vam i jeste bila cilj, i svrha napornog rada i zalaganja. 

Sanjati da neki pokojnik peva ili igra u vašoj kući 

San koji najavljuje veoma velike nevolje na javi, u smislu pre svega pogoršanja zdravlja i teške ili fatalne bolesti, i možda smrti neke vama drage i bliske osobe.

Takođe vam ni na drugim aspektima života „neće cvetati ruže“, pa su mogući raskidi veze ili pak i razvodi braka, nerazumevanje i prevara partnera, poslovni gubici, materijalno osiromašenje. 

Sanjati da vidite pokojnika koji plače i vi pokušavate da ga utešite 

Niste uopšte mirni ni spokojni, i ophrvani ste velikim brigama za nekoga koga volite, a i ko je ili bolestan ili ima neke druge velike probleme, ali vi nemate mogućnosti da mu dovoljno i nekako i pomognete, i samo se nervirate i ne znate kako da postupite.

Izneveriće vas one osobe kojima ste bezrezervno verovali, ali na neki način ste vi to „predosetili“, i uopšte niste iznenađeni, samo ste razočarani i povređeni, jer ste vi tim osobama dali sve i kada i niste imali za sebe, i žrtvovali ste i svoje emocije, novac i vreme, ali ste ostali uskraćeni njihove i pomoći i poštovanja, jer zahvalnost i „veličanje“ nikada niste ni tražili ni želeli. 

Sanjati da vam pokojnik sedi za stolom i jede sa vama i razgovara „kao da je živ“ 

Imaćete velike i skore probleme, i sve će da vam krene „naopako“, ali vi ne treba da odustanete, jer ćete u suprotnom ostati bez ičega, i bićete i „žedni i gladni“, ako se ne potrudite za sebe.

Potražite pomoć osoba kojima verujete, poslušajte savet i uzmite u obzir svačije mišljenje, ali se i svakako oslonite samo na sebe, jer je rešenje problema u vašim rukama, a i vaša budućnost zavisi od toga. 

Sanjati da je mrtvak oživeo u vašem snu 

Potreban je oprez i dobra analiza svakog postupka i svake saradnje koju vi ostvarujete sa nekim osobama, jer su one podmukle i žele da vas samo iskoriste, pa morate da nađete način da ih vi ili „preduhitrite“, ili da ih i vrlo vešto nadmudrite.

Stari tumači snova, ovakav san smatraju jednom vrstom „žalosti i tuge duša umrlih“, jer ste ih vi na javi sasvim zaboravili, i žele da vam pokažu da sećanja na njih „uvek u vama treba da žive“, i da se za njih stalno molite, i da ih se sećate po dobru, i da ih pominjete u radosti i zdravlju. 

Sanjati da vas je posetio neki vaš nedavno preminuli rođak i da vam je došao u goste 

Ovakav san označava da će se uskoro vama ili nekom vama bliskom desiti velike nevolje i neke i neprilike, pre svega u smislu pogoršanja zdravlja i potencijalno fatalne bolesti, te treba da se vrlo i potrudite da se na vreme kontrolišete kod lekara. 

Sanjati da vas bliska osoba koja je na javi mrtva poziva da krenete sa njom 

Simbolika sna zavisi od toga da li ste vi „poziv“ pokojnika prihvatili ili odbili, te je ili pozitivno i dobro, ili je sasvim negativno i loše po vas i vama drage ljude.

Dakle, ako ste poziv radosno prihvatili, jer je u pitanju osoba koju ste na javi vrlo voleli, te i koja vam nedostaje, to je rđav znak na javi i označava skore velike neprilike i probleme, na apsolutno svim poljima vašeg života, i pokajaćete se i patiti zbog svega što ste učinili.

Sa druge strane, ako ste pomenuti poziv odbili, i time ste „naljutili“ osobu koja je mrtva u snu, na javi to označava, da ste u nekim situacijama spremni da se „otrgnete“ od svega što vas sputava, te da krenete napred, u nove poduhvate koji će vam doneti ostvarenja i uspehe u svakom smislu. 

Sanjati da vas mrtvak savetuje i da vas na nešto upozorava 

Morate da budete dosta pažljiviji u nekim svojim odlukama i samim postupcima, kako ne biste sami sebe sabotirali, pa i napravili dodatne probleme ili pak pogoršali postojeće.

Treba da prihvatite nečije iskusnije i dobronamerne savete, te i da se oslonite na iskrenu pomoć i podršku bliskih osoba kojima je do vas stalo, i koje se zaista trude da vam olakšaju nevolje. 

Sanjati da je neki pokojnik na vas ljut i da ga se vi pribojavate 

Razočaraćete i naljutiti neke osobe koje su uvek bile vaša potpora, i treba da se iskreno pokajete i da od njih zatražite oproštaj, jer nemate iskrenijih prijatelja i bolje podrške. 

Sanjati da vas mrtvak doziva po imenu iako ga vi ne vidite i samo mu čujete glas 

San je veoma zastrašujuć sam po sebi, i na javi ima jednu implikativnu konotaciju, te označava da vas neko vrlo vešto i promišljeno nagovara na postupke i radnje koji niti su legalni niti imalo dobri i moralni.

Vi treba da poslušate „svoj unutrašnji glas“ i da se nikada ne upuštate u ono što vam ne deluje ispravno, i što vam je „od početka sumnjivo“, jer ćete samo sebi na kraju stvoriti probleme, a ostali će se vešto iz svega „izvući ni krivi ni dužni“. 

Sanjati da u snu neutešno plačete za nekim ko je odavno ili skoro preminuo 

Ne možete živeti stalno žaleći za prošlošću i za onim što niste uspeli da ostvarite i da dobijete, jer to nikuda ne vodi, i samosažaljenje neće da vam „donese“ ni druge prilike niti nove partnere.

Morate da se „trgnete iz čamotinje“, da opet krenete sve iz početka, ali da radite više i bolje, da se i zalažete i date svoj maksimum, i uspeh zasigurno neće da izostane. 

Sanjati da je neko od članova vaše porodice pokojnik (iako su na javi živi i zdravi) 

Stari tumači veruju da je ovakav san simbol toga da će onaj član vaše porodice koga ste sanjali da je umro, biti još dugo zdrav i živ, i da ste mu vi na neki način „produžili život i predskazali mu ili dobro zdravlje“, i/ili velike srećne i radosne dane koji mu slede. 

Sanjati da vam pokojnik traži hranu ili vodu i vi ne možete da ga odbijete 

Neko će vam uzeti sve za šta ste se borili, pod izgovorom kako je „ubog i kako nema ništa“, a vi ste i veoma plemenita ali i vrlo naivna osoba, i sve ćete učiniti da pomognete nekome, ko je samo odličan manipulator, i ko će da vas prevari i iskoristi na „najniži“ mogući način.

Sponzorisano

Loading...