Zubi – šta znači sanjati zube?

Poznata je činjenica da su zubi jedan od najučestalijih motiva u snovima, te da najčešće imaju i veoma negativnu konotaciju, i da se osobe koje ih sanjaju, odmah trude da pronađu objašnjenje za svoj san, jer je člinjenica da se uz motiv zuba u snu vezuju tumačenja koja su vezana za, ili bolest ili smrt.

Inače je jasno da su zubi i funkcionalna potreba jer su deo sistema za varenje hrane, koji počinje u usnoj duplji, ulogom zuba da sažvaću i usitne hranu da se ona lakše proguta, ali je svakako pak važna i njihova estetska funkcija, te se često navodi da je „blistav osmeh najlepši ukras lica“.

Šta znači sanjati zube – motiv zuba kao predominirajući u snovima 

Prethodno je navedeno da su zubi jedan od najčešćih motiva koji se sanja, mada nije posve jasno zašto je to tako, pa i to da oni nevezano za situaciju i za to da li su zdravi/pokvareni; beli/crni; te da li su bolni ili ne i da li se klate ili ispadaju, imaju u najvećem procentu slučajeva negativnu ili lošu simboliku kada se snovi tumače.

Sanjati svoje bele i zdrave zube 

Mada je na javi poželjno da zubi budu zdravi i da formiraju jedan pravilan i blistavo beo zubni niz, ovakav san nema dobru simboliku, i označava loše vesti ili predstojeće probleme koji se pak mogu odnositi na sve aspekte života.

Dakle, ako ste sanjali svoje bele i zdrave zube i bili ste srećni u snu što imate divan osmeh, na javi ćete više da se rastužite i zabrinete, jer se mogu desiti veoma loše i negativne stvari kada su u pitanju vaš posao, zdravstveno stanje, porodični odnosi, prijatelji, finansije.

Loading...

Sanjati da vidite tuđe bele i zdrave zube 

Kada ste sanjali da vidite bele i lepe zube na nekom drugom, bilo poznatom ili nepoznatom, to za neku osobu koja je vama bliska i draga, označava početak velikih problema, pre svega kada su u pitanju zdravlje i neke povrede i nesreće.

Takođe, na svim poljima osobu koju ste sanjali, a ako je poznajete, očekuju nazadovanja i padovi u smislu neuspeha koji će vrlo teško da se razreši i prevaziđe.

Sanjati svoj ili tuđi pokvaren ili „kariozan i crn“ zub 

Ako ste sanjali da u snu vi imate jedan pokvaren zub, i da on „štrči“ i da se nekako i najviše vidi i „kvari“ lepotu ostalih zuba u  nizu, očekuje vas neka veća neprijatnost ili sramota, a koju će vaša okolina da osudi i bićete izvrgnuti ruglu i ogovaranjima.

Loading...

Sa druge strane, ako ste videli u snu da je pokvaren zub neke druge osobe, i da vam on baš „bode oči“ kada sa tom osobom razgovarate, to implicira da će se toj osobi desiti veoma loše stvari i da će ostati bez posla ili da će imati finansijske probleme, kao i da će da se razboli i da bude veoma i nesrećna i bezvoljna. 

Sanjati da imate jedan pokvaren zub koji vas boli 

Kada ste sanjali da vas jedan pokvaren zub boli, i da veoma patite zbog toga, to označava na javi obično neku skoru bolest ili vas lično, ili neke vama drage i bliske osobe.

Ovakav san takođe može da se protumači kao vaš stid ili sramota zbog nekih postupaka ili reči, a koje ste uputili nekome ko ih nije zaslužio, pa osećate kajanje, ali vam to ne vredi jer su vas svi već „odbacili i osudili“, i ne žele vas za prijatelja.

Sanjati da imate samo jedan pokvaren zub koji vas ne boli 

San u kome je jedan zub kariozan ili crn, te on jeste „ružan prizor“, ali vas ne boli, ima značenje na javi da ste skloni da se nekome rugate i da druge ponižavate, a da sebe uopšte ne vidite.

Loading...

Kako ste veoma gorda i ohola osoba, koja misli da je bolja i da je „iznad svih“, ostavljaju vas i oni najbliži, koji se stide vaših nemoralnih postupaka i beskrupiloznog ponašanja, ali vas to ni malo ne potresa, sve dok ne dođete u situaciju da vam ustreba pomoć, i shvatite da ste sasvim i sami i bespomoćni.

Sanjati da imate više pokvarenih zuba u nizu 

San u kome vidite svoje zube koji su pokvareni ili crni, i nalaze se u nizu, jedan do drugog, ima u javi konotaciju koja svakako nije pozitivna.

Naime, ovakav san označava skore i poslovne probleme, i finansijske nevolje, kao i moguće neke ozbiljne bolesti i povrede, ili pak i svađu i nesuglasice sa emotivnim i bračnim partnerima.

Sanjati da vidite „naizmenično pokvarene“ svoje ili tuđe zube 

Veoma zanimljiv san jeste kada se vide sopstveni ili tuđi zubi koji nisu pokvareni „u nizu“ već da se tako kaže „naizmenično“, te je jedan zub zdrav, jedan crn tj kariozan, pa sledeći opet zdrav.

Ovakav san svakako ima i interesantnu simboliku i tumačenje na javi, te označava pak situaciju u kojoj se posle perioda vrlo negativnih događanja, počnu da stabilizuju i rešavaju problemi, ali ne i zadugo, jer se za njima pojavljuju neki novi, drugačiji, teži.

To znači da kada se suočite vi ili neko koga poznajete sa nekim velikim nedoumicama, mukama, preprekama, iskušenjima i uspete da ih prenebregnete, te smatrate da ste krenuli napred, odmah za tim će se pojaviti neki novi problemi koji će vas iscrpeti i koji vam neće dati da se opustite.

Sanjati da vidite tuđe pokvarene zube u nizu

Jasno je da san u kome vidite neku osobu koja ima u nizu više pokvarenih ili „crnih“ zuba, nema nikakvu dobru konotaciju, te označava da se toj osobi priprema jedan veoma težak period koji će da joj donese samo muke i probleme.

Prema nekim tumačenjima i sanjaricama, ovakav san može da znači da ste i vi u riziku da se baš „upletete“ u probleme, jer ste okruženi podlim i licemernim osobama, koje se prave da su vaši ili prijatelji ili osobe od poverenja, a samo vas navode da radite za njihovu korist i prave vam muke.

Desiće se međutim, da se i njima na javi „vrati milo za drago“, pa će imati i poslovno i privatno velike probleme i potražiće vašu pomoć, iako su vam oni prvi „zaboli nož u leđa“

Sanjati da vas boli jedan zub 

Generalno gledano kada vas u snu boli zub, bez obzira da li ga vi doživljavate kao zdravog ili kao pokvarenog, to ima simboliku neke izdaje i nepravde koja će da vas zadesi u vrlo skoro vreme.

Naime, zaboleće vas prevara od strane onoga u koga ste verovali i kome ste bili pravi prijatelj, te ste i iznenađeni i povređeni u isti mah, jer ste se svemu drugom nadali, osim da vas taj neko i na takav način izneveri, i kada vam zatraži oproštaj nećete moći da odlučite da li da postupite dobro ili da ga zauvek „precrtate“ iz svog života. 

Sanjati da je jedan ili više vaših zuba polomljeno 

Kada ste sanjali da ste u snu polomili jedan ili više zuba, po većini tumača snova to označava baš skoru tešku bolest nekoga ko je vama vrlo važan i blizak, ali je bitno i da li taj polomljen zub boli i da li se klati, jer ako ispadne to znači verovatnu smrt osobe koja je bolesna.

Po nekim drugim tumačenjima istoga sna, on ima konotaciju da ste vi lako skloni da se sukobite i posvađate sa osobama koje su vam nadređene, jer ne umete da podnesete autoritete.

Takođe se dešava, da kada vas neko izneveri kažete „svašta“ i da na kraju zažalite jer niste umeli da izaberete reči, već ste vi ispali krivac što ste nekoga koristeći njegove slabosti, vrlo maliciozno povredili.

Sanjati da vidite tuđi jedan ili pak više polomljenih zuba

Kada ste sanjali da neko drugi ima jedan ili više polomljenih zuba, konotacija sna naravno nije dobra, te označava neprilike za tu osobu na skoro svim poljima života, a pre svega po pitanju pak zdravlja i u smislu materijalnog osiromašenja.

Sa druge strane ovakav san označava često i da ste se vi u pomenutu osobu ili pak nekoga ko vam je poznanik, prijatelj, partner, saradnik, član porodice, sasvim razočarali i da je ona vas baš grubo i veoma nesmotreno uvredila i povredila.

Međutim, osoba koju ste vi smatrali prijateljem, i koja je to sve prokockala, se iskreno kaje i baš verovatno želi da vam zatraži oproštaj, a na vama je odluka da li ćete da joj date „drugu šansu“ ili ćete da se zauvek od nje „oprostite“ u smislu prijateljstva.

Sanjati da se jedan ili više vaših zuba „klati“ pred ispadanje 

Ukoliko ste sanjali da se jedan ili pak i više zuba u vašoj vilici „klati“, te je pitanje trenutka kada će da ispadne, opet to na javi nema dobro tumačenje.

Naime, ako ste sanjali ovakav san, to u najvećem procentu tumačenja znači da je neko ko vam je blizak teško bolestan i da je na „ivici smrti“, ili da ga očekuju skore velike patnje i neprilike.

Sanjati da pritiskate (potiskujete) zub koji se „klati“ kako ne bi ispao

Postoji i situacija kada se sanja da se zub koji se klati „pritiska da ne ispadne“, te to na javi znači i da ste u strahu da se ne razotkriju neke vaše prevare ili malverzacije, ili pak da se borite da svu štetu koju ste učinili popravite, jer ste shvatili da ste pogrešili, ali da ne možete da vratite vreme.

Sanjati da vam je ispao jedan zub iz zubnog niza 

Kada ste sanjali da vam je ispao zub, to je jedan od „najtraumatičnjih“ snova, ne zbog samog sna već zbog tumačenja, koje predskazuje skoru smrt neke osobe koja vam je manje ili više bliska, te je ili član vaše uže ili šire porodice koji je dugo bolestan, ili prijatelj i poznanik.

Međutim, ovakav san ima i neke varijacije, a koje zavise od toga da li je ispao zub sa „desne ili sa leve strane niza“; da li je ispao neki od prednjih ili zadnjih zuba, te da li je zub koji je ispao bio iz gornje ili iz donje vilice.

Sanjati da vam je ispao zub sa leve ili sa desne strane zubnog niza 

Kako je navedeno, postoji razlika u snu kada je ispao zub sa leve ili sa desne strane vilice, pa se i to tumači različito.

Naime, kada je u snu ispao zub sa desne strane zubnog niza, pretpostavlja se skora teška bolest ili smrt neke osobe ženskog pola koja je član uže ili šire porodice i koja je vama svakako u srodstvu.

Kada se sanja da je zub ispao sa leve strane zubnog niza, onda to označava skoru smrt na javi, i to neke muške osobe koja je sa vama u bližem ili daljem srodstvu.

Sanjati da vam je ispao jedan ili više zuba iz gornje ili pak iz donje vilice 

Kada se sanja da je ispao jedan ili više zuba koji su pripadali nizu iz gornje vilice, to se tumači kao skora smrt neke osobe mlađeg životnog doba ili deteta, koje ste ili poznavali ili koje je bilo sa vama u rodbinskim vezama.

Sa druge strane, ako ste sanjali da su vam ispali zub ili zubi iz niza donje vilice, to označava baš i skoru smrt neke znatno starije osobe ili nekoga ko je bio dugo i hronično bolestan i nemoćan.

Sanjati da vam je ispao jedan ili više „prednjih“ odnosno „zadnjih“ zuba 

Kada je tumačenje snova u pitanju, važna razlika postoji i shodno tome da li vam je ispao zub koji je „prednji“, dakle sekutić, očnjak, i tada se to odnosi na simboliku smrti neke osobe koja vam je ili član porodice ili sa kojom ste vrlo bliski.

Sa druge strane, ako vam je u snu ispao neki od „zadnjih“ zuba, to ima simboliku da će umreti neko ko vam nije u srodstvu i sa kim niste bili bliski, ali koga jeste poznavali i koga vam je i žao. 

Sanjati da ste „krezubi“ odnosno da nemate ni jedan zub 

Ako ste sanjali da ste sasvim bez zuba, to na javi ima simboliku koja je veoma loša, i označava neki veliki gubitak u smislu lične tragedije od koje nećete moći da se dugo povratite i oporavite.

Ovakav san ima često tumačenje da vas ili neke članove vaše porodice može da zadesi baš teška bolest ili smrt (pa postoji bojazan onoga koji sanja ovakav san da će uskoro umreti), ali i neki pak drugi vidovi gubitaka koji se smatraju teškim – požar; pljačka; siromaštvo; gubitak imovine; kao i gubitak deteta; gubitak više članova porodice; invaliditet.

Sanjati da imate veštačke zube umesto prirodnih koje ste izgubili 

Ako ste sanjali da ste jedan ili više zuba zamenili veštačkim zubima, to označava da ste na javi i iznevereni i da su oko vas lažni prijatelji, te da ste shvatili da nikome ne možete da verujete i da se oslonite na druge već samo na sebe. 

Sanjati da imate jedan ili više „zlatnih zuba“ 

Ovakav san označava na javi da ste vi osoba koja je sklona da rasipa i da zaludno troši zarađeni novac, pre svega kako bi se dokazala drugima, što će vas verovatno koštati i dovešće vas pak do finansijskog kraha.

Sa druge strane, isti san često označava da ste osoba koja je vrlo sujetna i koja voli da se „diči lažnim sjajem“, te stalno težite da postignete uspehe i društveni nivo, ali ste umesto toga predmet podsmeha i ogovaranja.

Sponzorisano

Loading...